Orosháza - városi könyvtár

fonix justvk 2013 01 26 0037
További fotókért kattintson a fenti képre.

Február 16.

Justh Zsigmond születésének 150. évfordulója alkalmából Orosházára kapott meghívást a FŐNIX társulat. Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár rendezvényekkel készült névadójára emlékezve. Az ünnepségsorozat részeként a kardoskúti fiatalokból álló csoportot hívta meg a könyvtár igazgatója, Buzai Csaba. Társulatunk örömmel tett eleget a felkérésnek, ám egyúttal fejtörést is okozott a színpad nélküli helyszínhez való igazodás. A lehetőségeket figyelembe véve így a kisebb jeleneteinket mutattuk be az orosházi közönségnek. Az előadás után újabb tapasztalatokkal gyarapodtunk - hiszen minden közeg más és más -, mivel a könyvtár érdekes atmoszférát teremtett lelkes közönségével játékunkhoz. A könyvtár olvasóterme megtelt, s örömmel olvastuk vendégkönyvünk bejegyzéseit, amelyekből néhányat idézünk.

"Színvonalas, egyszerű, jól érthető és szórakoztató percek voltak. A humor az élet sava-borsa, köszönöm, hogy nem volt sótlan. "

"Nagyon tetszett, hogy az élet komolyabb témáit, helyzeteit is vidámsággal töltöttétek meg és remélem, hogy lesz még rá alkalmam, hogy a nagyobb jeleneteket is megtekinthessem. Tetszett az a könnyedség, amivel előadtátok a darabokat."

"Csodálatosak voltak a fellépők. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen közös élményben volt részünk."

Neller Borbála

Szombaton, Justh Zsigmond születésének a 150. évfordulóján olyan programmal emlékeztünk névadónkra, mely – ismerve egyik nagyszerű kezdeményezését, a parasztszínházat – szorosan kapcsolódik ahhoz a szellemiséghez, amit Justh maga is képviselt. A Főnix KASZT (Kardoskúti Amatőr Színjátszó Társulat) tagjai ugyanis éppúgy csak a játék és a közös élmények kedvéért gyűlnek össze hétvégenként a próbákra, mint annak idején Justh parasztjai esténként, munka után. Mivel korábban még sosem történt meg, hogy a könyvtár olvasótermében színpaddal várjuk az olvasóinkat (amit ezúton is köszönünk a Petőfi Művelődési Központnak!), és mivel a kardoskúti színjátszók sem léptek még fel ilyen környezetben eddig, volt némi izgalomra okunk, ám mindez az előadás során már fel sem tűnt senkinek. A kardoskúti színészek vidám jelenetei kellemes felüdülést hoztak a szürke februári délutánon, köszönet érte mindannyiuknak. Terveink szerint a későbbiekben lesz folytatás is, de aki nagyon kíváncsi a kardoskútiak játékára, DVD-n megnézheti őket a könyvtárban bármikor, hiszen a januári fellépésük felvételét ajándékba megkaptuk tőlük.

Buzai Csaba

plakat teljes 2013 01 26 oroshaza

   

Copyright © 2017. All Rights Reserved. - Varga Pál